BENNO BARNARD / EDDY VERLOES / THE RIVER CURLS AROUND THE TOWN – BUITEN ZINNEN / LOSING OUR MINDS

Artiest info
Website
facebook
Label: 3300 RPM Records

 


Het gebeurt nog al te zelden dat artiesten vanuit verschillende invalshoeken een samenwerking op poten zetten om hun werk te promoten. Maar een dergelijk initiatief bereikte ons onlangs wel uit ons eigen Belgenlandje. “Buiten Zinnen / Losing Our Minds” is een zeer fraai projectwerk waarin de poëzie van de 65-jarige Nederlandse dichter, essayist en toneelschrijver Benno Barnard wordt gecombineerd met de prachtige sfeervolle foto’s van de internationaal geroemde fotograaf Eddy Verloes uit Boutersem in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en met de alternatieve popmuziek van het duo ‘The River Curls Around The Town’, zijnde Bart Bekker en Jan Vanwinckel uit Tienen.

Benno Barnard woonde van 1976 tot eind 2015 in Brussel waar hij begin jaren ’80 ook studeerde aan de ‘Faculteit Voor Protestantse Godgeleerdheid’. Zes jaar geleden verhuisde hij van Brussel naar Engeland waar hij sindsdien in East Sussex woont. Zijn gekende voorliefde voor alles wat met de Joodse gemeenschap te maken heeft straalt door in zijn gedichten.

Eddy Verloes maakt zijn foto’s rond literatuur, soms mysterieuze beelden die zweven tussen realisme en surrealisme en die een samenspel vormen tussen licht en schaduw. Een vleugje humor mag ook niet ontbreken in de mooie foto’s die zijn artistieke gevoel voor het juiste afdrukmoment weerspiegelen. Zijn in zwart-wit gemaakte foto van chassidische Joodse jongens met hun zwarte keppeltjes en lange krullende haarlokken in de duinen van een Belgisch strand siert de cover van het boek “Buiten Zinnen / Losing Our Minds”.

‘The River Curls Around The Town’ hebben we in april 2020 al eens zien passeren bij ‘Rootstime’ naar aanleiding van de release van hun album “Nightshadows”. Bart Bekker en Jan Vanwinckel hadden hun muzikale roots als leden van de rockgroepen ‘YEARN’d’ en ‘Gudinöv’ en ze brachten al in 2008 hun debuutalbum “More Than A Break” op de platenmarkt. Hun sound is een aangename mix van vakkundig geprogrammeerde elektronica-muziek en lo-fi luisterpop die ze ook nu weer stijlvol hebben verpakt in de elf tracks op de cd die aan het gedichten- en fotoboek werd toegevoegd. De vertaling van de gedichten gebeurde door Benno Barnard en Chris Burchardt en bovenvernoemde heren zetten ze op door hun gecomponeerde bijpassende muziek.

Op die manier werd enkele gedichten omgezet tot ‘spoken word’-songs. Zo werd het gedicht “Naglans” vertaald tot “Afterglow”, “Visoen” werd “Vision”, “Lachen Met Kafka” heet hier “Laughing With Kafka”, “With A Wimper” heette oorspronkelijk dialectisch “Hie Hât Daz Maere Ein Ende” en het albumthemanummer “Buiten Zinnen” werd dus “Losing Our Minds” (zie 1e video). Naast die vertelde nummers krijgen we ook gezongen tracks met “Yankel Bedrogen” dat “Yankel Deceived” is geworden, “De Ontkenner” werd vertaald naar “The Denier” en de titels van het ‘spoken word’-gedicht “Alte Synagoge” en de gezongen nummers “Big Bang Theory”, “Simchat Torah” en “Psst, Jacob?” (zie 2e video) bleven ook in de Engelse vertaling onveranderd.

Dit door ‘Poëziecentrum.be’ uit Gent uitgegeven project is op zijn minst uniek en opvallend te noemen en het zal in 2022 en 2023 ook verder verspreid worden via allerlei tentoonstellingen in de Belgische culturele centra waar gedichten, foto’s en muziek stijlvol in elkaar zullen overvoeien en waarbij u ongetwijfeld van het artistieke talent van deze drie verschillende kunstenaars zal worden overtuigd. Een voorsmaakje hiervan krijgt u al aangeboden van 28 juni tot 15 augustus 2021 in een expo die zal doorgaan in de ‘Archiefzaal’ van het ‘Maagdenhuis’, gelegen in de Lange Gasthuisstraat 33 in Antwerpen.

(valsam)